Hurtighetstrening i langrenn. Effekten av 6 ukers hurtighetstrening på 60m og 1000m staketest på rulleski - Medlie, J. V. H. (UiT The Arctic University of Norway, 2020)
Bakgrunn: Det har med tiden blitt et økt fokus på hurtighet som arbeidskrav for langrennsut-øvere. Hurtighetstrening kan gjøres på forskjellige måter, idrettsspesifikk hurtighetstrening er å foretrekke. Ut fra mine søk er det få studier som har sett på effekten av slik trening innenfor langrenn tidligere. Hensikt: Formålet med denne oppgaven var å få ytterligere kunnskap om hvordan hurtighet kan trenes i langrenn, samt se effekten av denne type trening over en 6 ukers periode fra sep-tember til oktober. For langrennsutøvere er dette en periode der det også trenes mye utholdenhet. Metode: 14 deltagere, hvorav 11 gutter (alder 17,7 ± 0,9; høyde 180,4 ± 6,6; vekt 73,2 ± 8,1) og 3 jenter (alder 16,3 ± 0,5; høyde 163,6 ± 7,5; vekt 58 ± 9,6), gjennomførte en treningsintervensjon bestående av hurtighetstrening i 6 uker. Det ble gjort prestasjonstester på 60- og 1000-meter i delteknikken staking i forkant og etter intervensjonen for å studere forskjeller i prestasjon. Resultater: Det var signifikant forbedring i prestasjonen når pre- og posttest ble sammenlignet. Over en distanse på 60 meter med maksimal innsats, var det en gjennomsnittlig forbedring på 13,0 (± 15,5) hundredeler (p < 0,01). I 1000 meter testen var det en gjennomsnittlig forbedring på 5,8 (± 3,9) sekunder (p < 0,01). Det var en moderat og sterk korrelasjon mellom disse prestasjonstestene (r = 0,72 på T1 og r = 0,80 på T2). Konklusjon: Det ble observert en signifikant endring i prestasjon etter 6 uker med idrettsspesi-fikk hurtighetstrening i delteknikken staking. Disse resultatene harmonerer med tidligere forskning innenfor andre idretter. Det kan samtidig ikke trekkes en sterk konklusjon av denne studien ettersom kontrollgruppe manglet. Det var en moderat korrelasjon mellom prestasjonen i 60 meter test på friidrettsdekke og 1000 meter test på tredemølle i delteknikken staking (T1). Nøkkelord: langrenn, staking, hurtighet, hurtighetstrening, 60m staketest, 1000m staketest